Tarinamme

PÄÄSKYLAHDEN PUUTARHA


Bertta
Bertta
Paaliina
Paaliina

Pääskylahden puutarha perustettiin alunperin Schaumanin tehtaiden puutarhaksi 1940-luvulla. Nykyisin puutarha toimii kauppapuutarhana, joka kasvattaa itse suoraan kuluttajille myytävät kesäkukat, yrtit ja hyötykasvien taimet. Taimikasvatus alkaa maaliskuussa ja vahvat ja kestävät taimet ovat myyntikunnossa jo toukokuussa. Eikä kasvatuksessa käytetä kemiallisia torjunta-aineita.

Muiden sesonkien kasvit tilaan muilta kasvattajilta Suomesta tai Euroopasta, sillä kasvatukseen vaadittava lämpö on kallista kylmässä pohjolassa.

Puutarha toimii myös kukkakauppana. Meiltä löytyy leikkokukkia vuoden jokaisena päivänä. Ja jos etsit viherkasveja tai kukkivia ruukkukasveja, niin et tule pettymään! Löytyy isoja, pieniä, minejä, kaktuksia, saniaisia, amppeleihin sopivia, varjokasveja, aurinkoa rakastavia, juoppoja, helppohoitoisia...

Ja entä meidän ruukkuvalikoima. Se on kattava ja sitä kasvatan jatkuvasti, sillä upea kasvi tarvitsee sille sopivan ruukun, jotta sen kauneus pääsee kukoistamaan.

Ja pitää vielä erikseen mainita orkideat. Niiden lajivalikoima on huikea ja tunnustan, että olen nyt vuoden aikana hurahtanut niihin täysin. Jos lähikaupan perhosorkideat ovat jo nähty, niin tulepa katsomaan, mitä olen taas löytänyt. Puikkokämmekkä Sa-Nook, Cambria, venuksenkenkä, vanda...

Puutarhan kukkailloissa asiakkaat pääsevät itse tekemään kukista kransseja, kimppuja, asetelmia ja vaikka mitä. Ja kukkapuffetti on kukkarakastajan unelma. Laajasta leikkokukkavalikoimasta saat itse poimia ne ihanimmat omaan kimppuusi.

Pääskylahden puutarha on erikoistunut pelargoneihin. Meiltä löytyy laaja valikoima erikoispelargoneja; klassikkolajikkeita (esim. Dronning Ingrid, Sofia), ruusunnuppupelargoneja (eims. Mary, Filippa), tulppaanipelargoneja (esim. Emma, Carmen Andrea) sekä tuoksupelargoneja (esim. Odorata Orange, Cola).

Milla Lehiön sanojen myötä esittelen nyt Pääskylahden puutarhan vanhat suomalaiset pelargonit Bertan ja Paaliinan, (jota myytiin aiemmin nimellä Pääskylahden vanha valkoinen) sekä Savonlinnan torin.

"Vanhat, ihanat rouvat, Bertta ja Paaliina, on saatu savonlinnalaiselta puutarhaharrastajalta Bertta Kuutilta. Bertta sai pelargonit 1982 äitipuoleltaan Helmi Pauliina Kuutilta (os. Kosunen).

"Paaliina" otti kukan pistokkaat mukaan syntymäkodistaan Leppävirran Kurjalan rannalta. Kurjala nimi juontaa juurensa vuoteen 1548, jolloin venäläiset sotilaat polttivat kaikki kylän talot ja 22 ihmistä sai surmansa. Kurjalaa kohtasi vielä toinenkin onnettomuus, kun Saimaan vesistön suurin laivaonnettomuus tapahtui lähistöllä. S/S Louhi kaatui ja upposi 1934, jolloin 34 matkustajaa menehtyi, mukaan lukien Paaliinan veli. Kurjalan rannan pelargonit olemme nimenneet näiden kahden naisen mukaan, joiden ansiosta saamme näistä kaunokaisista nauttia."

BERTTA - voimakkaan punainen, lehdissä tummat raidat, kasvutapa voimakas ja rönsyilevä.

PAALIINA - valkoinen melko kerrottu kukka, erittäin hyvin haaroittuva ja runsaasti kukkiva.

SAVONLINNAN TORI - Milla Lehiö nimesi pelargonin, jonka tarkempi historia jäi selvittämättömäksi. Lehiö sai pelargonin Bertta Kuutilta. Kuutti oli saanut sen itselleen savonlinnanlaiselta vanhemmalta naiselta, joka puolestaan oli saanut sen joltain torimyyjältä. Siinä kaikki tämän upean pelargonian historiasta.

Pelargonilla on kauniin vaaleanpunaiset, erittäin suuret kukat ja kaunis, hyvin haarova kasvutapa. Se ei muistuta mitään Millan tuntemaa pelargonia, joten hän päätti, että olkoot sitten Savonlinnan tori.

Savonlinnan tori
Savonlinnan tori