Tarinamme

PÄÄSKYLAHDEN PUUTARHA


Bertta
Bertta
Paaliina
Paaliina
Savonlinnan tori
Savonlinnan tori

Viidenkymmenen vuoden odotus

"Jos haluat olla onnellinen yhden päivän, ota humala.

Jos kolme päivää, mene naimisiin.

Jos kahdeksan päivää, teurasta sika ja syö se.

Jos haluat olla ikuisesti onnellinen, ryhdy puutarhuriksi."
Kiinalainen sananlasku

Viisikymmentä vuotta siihen meni, ennen kuin ryhdyin kokopäiväiseksi puutarhuriksi. Sitä ennen opiskelin 45 vuotta puutarhanhoitoa, viherkasvien kasvatusta ja kasveista nauttimista.
Joka päivä kasvit hämmästyttävät ja ihastuttavat. Kasvun ihme ja kasvien kauneus, ja niiden rinnalla oman itseni pienuus. Aloitan nyt matkani isomman puutarhan äärellä ja kutsun sinutkin siitä nauttimaan. 

Lue lisää yrityspolkuni alkutaipaleesta  https://www.ita-savo.fi/paikalliset/4149615

sekä Yrittäjyys on iso mahdollisuus - Itä-Savon Uusyrityskeskus (isuyk.fi)


Pääskylahden puutarha perustettiin alunperin Schaumanin tehtaiden puutarhaksi 1940-luvun lopussa. Puutarhan hoitajana toimi Aarne Lehtonen vuoteen 1951, jolloin remmiin astui Martti Vuo. Hän osti vuonna 1957 puutarhan itselleen ja nimesi sen Pääskylahden puutarhaksi.  Vuonna 1967 Raimo Falck osti puutarhan ja aloitti vuosikymmeniä kestävän yrittäjyyden. Monet asiakkaista muistavatkin Raimon ajalta kasvihuoneessa kasvavan erittäin satoisan viinirypälepuun sekä itsepalveluna iltaisin toimivan kukkakaupan. Hänen taival puutarhalla kesti vuoteen 2008, jonka jälkeen Milla ja Janne Lehiö jatkoivat toimintaa.

Tänä päivänä puutarha ja kukkapuoti palvelevat vuoden jokaisena viikkoina. Meiltä löydät kukkakimput, leikkokukat ja voit tilata sidontatöitä esim. surusidonnat, asetelmat ja kranssit. 

Jos etsit viherkasveja tai kukkivia ruukkukasveja, niin et tule pettymään! Löytyy isoja, pieniä, minejä, kaktuksia, saniaisia, amppeleihin sopivia, varjokasveja, aurinkoa rakastavia, juoppoja, helppohoitoisia jne. Meiltä löytyy myös vähän erikoisempia orkideoja, jos lähikaupan perhosorkideat ovat jo nähty. Puutarhalla on myös kattava valikoima ruukkuja, sillä kasvi komistuu oikeanlaisessa ruukussa.

Suurin sesonki alkaa äitienpäivästä. Silloin puutarhalla kasvatetut taimet alkavat olla myyntikuntoisia. Kasvatamme yli 200 erilaista kukkalajiketta sekä viitisenkymmentä yrtti- ja hyötykasvilajiketta. Suositut kesäkukka-amppelit tuottavat usein päänvaivaa asiakkalle, kun monen sadan amppelin joukosta pitäisi osata valita se itselle mieluisin. Taimiamme on usein kehuttu kestäviksi ja vahvoiksi. Emme käytä kasvatuksessa kemiallisia torjunta-aineita emmekä kasvunsääteitä. Ei-toivottuja vieraita varten kuten kirvoja, meillä on työssä petoja mm. kirvavainokaisia ja leppäkerttuja. 

Pääskylahden puutarha tunnetaan runsaasta pelargonivalikoimastaan. Meiltä löytyy erikoispelargoneja; klassikkolajikkeita (esim. Dronning Ingrid, Sofia), ruusunnuppupelargoneja (eims. Mary, Filippa), tulppaanipelargoneja (esim. Emma, Carmen Andrea) sekä tuoksupelargoneja (esim. Odorata Orange, Cola).

Pääskylahden puutarhan omat vanhat suomalaiset pelargonit esittelee nyt Milla Lehiö. Bertan ja Paaliinan, (jota myytiin aiemmin nimellä Pääskylahden vanha valkoinen) ja Savonlinnan torin historiasta tiedetään seuraavaa.

"Vanhat, ihanat rouvat, Bertta ja Paaliina, on saatu savonlinnalaiselta puutarhaharrastajalta Bertta Kuutilta. Bertta sai pelargonit 1982 äitipuoleltaan Helmi Pauliina Kuutilta (os. Kosunen).

"Paaliina" otti kukan pistokkaat mukaan syntymäkodistaan Leppävirran Kurjalan rannalta. Kurjala nimi juontaa juurensa vuoteen 1548, jolloin venäläiset sotilaat polttivat kaikki kylän talot ja 22 ihmistä sai surmansa. Kurjalaa kohtasi vielä toinenkin onnettomuus, kun Saimaan vesistön suurin laivaonnettomuus tapahtui lähistöllä. S/S Louhi kaatui ja upposi 1934, jolloin 34 matkustajaa menehtyi, mukaan lukien Paaliinan veli. Kurjalan rannan pelargonit olemme nimenneet näiden kahden naisen mukaan, joiden ansiosta saamme näistä kaunokaisista nauttia."

BERTTA - voimakkaan punainen, lehdissä tummat raidat, kasvutapa voimakas ja rönsyilevä.

PAALIINA - valkoinen melko kerrottu kukka, erittäin hyvin haaroittuva ja runsaasti kukkiva.

SAVONLINNAN TORI - Milla Lehiö nimesi pelargonin, jonka tarkempi historia jäi selvittämättömäksi. Lehiö sai pelargonin Bertta Kuutilta. Kuutti oli saanut sen itselleen savonlinnanlaiselta vanhemmalta naiselta, joka puolestaan oli saanut sen joltain torimyyjältä. Siinä kaikki tämän upean pelargonian historiasta.

Pelargonilla on kauniin vaaleanpunaiset, erittäin suuret kukat ja kaunis, hyvin haarova kasvutapa. Se ei muistuta mitään Millan tuntemaa pelargonia, joten hän päätti, että olkoot sitten Savonlinnan tori.