Tarinamme

PÄÄSKYLAHDEN PUUTARHA


Bertta
Bertta
Paaliina
Paaliina

Pääskylahden puutarha perustettiin alunperin Schaumanin tehtaiden puutarhaksi 1940-luvulla. Nykyisin puutarha toimii kauppapuutarhana, joka kasvattaa itse suoraan kuluttajille myytävät kesäkukat, yrtit ja hyötykasvien taimet. Taimikasvatus alkaa maaliskuussa ja vahvat ja kestävät taimet ovat myyntikunnossa jo toukokuussa. Kasvatuksessa ei käytetä kemiallisia torjunta-aineita.

Muiden sesonkien kasvit tilaan muilta kasvattajilta Suomesta tai Euroopasta, sillä kasvatukseen vaadittava lämpö on kallista kylmässä pohjolassa.

Puutarhalta löytyy myös ruukkuja, maljakoita ja muita puutarhatuotteita. Leikkokukkaa on tulossa myyntiin kesällä. Ja asiakasiltoja ja -iltapäiviä on luvassa syksymmällä. Teemme yhdessä mm. kransseja tai kimppuja. Seuraa ilmoituksia Facebookissa ja Instagramissa ja ilmoittaudu mukaan yksin tai yhdessä ystävien kanssa.


Pääskylahden puutarha on erikoistunut pelargoneihin. Milla Lehiön sanojen myötä esittelen nyt Pääskylahden puutarhan vanhat suomalaiset pelargonit Bertan ja Paaliinan, (jota myytiin aiemmin nimellä Pääskylahden vanha valkoinen) sekä Savonlinnan torin.

Vanhat, ihanat rouvat, Bertta ja Paaliina, on saatu savonlinnalaiselta puutarhaharrastajalta Bertta Kuutilta. Bertta sai pelargonit 1982 äitipuoleltaan Helmi Pauliina Kuutilta (os. Kosunen). "Paaliina" otti kukan pistokkaat mukaan syntymäkodistaan Leppävirran Kurjalan rannalta. Kurjala nimi juontaa juurensa vuoteen 1548, jolloin venäläiset sotilaat polttivat kaikki kylän talot ja 22 ihmistä sai surmansa. Kurjalaa kohtasi vielä toinenkin onnettomuus, kun Saimaan vesistön suurin laivaonnettomuus tapahtui lähistöllä. S/S Louhi kaatui ja upposi 1934, jolloin 34 matkustajaa menehtyi, mukaan lukien Paaliinan veli. Kurjalan rannan pelargonit olemme nimenneet näiden kahden naisen mukaan, joiden ansiosta saamme näistä kaunokaisista nauttia.

BERTTA - voimakkaan punainen, lehdissä tummat raidat, kasvutapa voimakas ja rönsyilevä.

PAALIINA - valkoinen melko kerrottu kukka, erittäin hyvin haaroittuva ja runsaasti kukkiva.

SAVONLINNAN TORI - Milla Lehiö nimesi pelargonin, jonka tarkempi historia jäi selvittämättömäksi. Lehiö sai pelargonin Bertta Kuutilta, joka oli saanut sen itselleen savonlinnanlaiselta vanhemmalta naiselta, joka puolestaan oli saanut sen joltain torimyyjältä. Siinä kaikki tämän upean pelargonian historiasta.

Pelargonilla on kauniin vaaleanpunaiset, erittäin suuret kukat ja kaunis, hyvin haarova kasvutapa. Se ei muistuta mitään Millan tuntemaa pelargonia, joten Milla päätti, että olkoot sitten Savonlinnan tori. Ja kyllä, pistokkaat juurtuvat hyvin ja niitä on myynnissä.

Savonlinnan tori
Savonlinnan tori